pondělí 1. června 2015

Se psy v letadle

Máme dva psy, malé bíle Jack Russell teriéry, jmenujou se Chuck a Legína. Několikrát jsme s nimi absolvovali cestu s letadlem, tak se s vámi podělím o naše zkušenosti.



Všechno záleží na cestovních podmínkách dané společnosti, většinou to najdete až v těch superdlouhých textech, ale najít se to dá. My jsme letěli s Vuelingem a bylo to bez problému. Naopak děsnou zkušenost máme se Smartwings. Je to jediná společnost, která lítá Praha – Valencia, ale dobrovolně bych s nima už nelítala. Měli jsme u nich rezervovaného psa na palubu přes jejich placenou! telefonickou infolinku, ještě potvrzení mailem. Když jsme se stěhovali do Španělska, přišli jsme na letiště se psem (v té době jsme měli jen jednoho) a oni nám řekli, že nám psa nevezmou. Fakt nám ho nevzali. To bylo děsný. Naštěstí asi po měsíci za námi jeli rodiče autem, tak nám Chucka přivezli. A to není jediný problém, co jsme se Smartwings měli my nebo ti, co za námi jezdí na návštěvy. Takže tam to rozhodně nedoporučuju. (Jinak psa berou na palubu, pokud váží míň než 5 kg i s přepravní taškou, můžou být maximálně dvě zvířata v letadle, ale jak si to místo pro psa zajistit, to fakt netuším. Ještě teď jsem naštvaná, když to píšu.)


S Vuelingem to je jiná. Tam máte krásně v procesu rezervace přímo na jejich stránkách možnost přidat a zaplatit psa. Můžou být také dva na palubě, pokud už je tam obsazeno, tak vám to tu možnost ani nenabídne. Platí se 40 euro za jednosměrnou cestu, jeden pes na jednu osobu, maximálně 8 kg včetně tašky. Chuck váží asi tak 8,2 kg, takže jsme vždycky napnutí, jestli nám budou dělat problémy... Váží se na check-in přepážce a správně by pes měl být v té přepravní tašce, která má dané rozměry, my máme tuto - klik a je super. Jednou se nám povedlo ho zvážit bez tašky a měl přesně 8 kg a jednou, když jsme letěli s Edou, psi leželi dole v kočárku a měli jsme toho tolik, že nám je paní ani nevážila.

Z dokladů musí mít psi určitě evropský petpas očkovací průkaz, mikročip a platná očkování. Pas kotrolují na check-inu, ale myslím si, že stejně nevědí, co tam mají kontrolovat. Nicméně to jsou věci, které byste udělali i dobrovolně před cestou do zahraničí. Některé země mají navíc i další požadavky a i se to mění, hledejte aktuální podmínky pro každou zemi. Ze začátku jsme i nechávali u veterináře vyplnit jakýsi dokument, ale chtěl za to 25 euro a bylo to k ničemu. 

Přes rentgen musíte psovi sundat vodítko a obojek a pronést ho v náručí. Na palubě naši psi vždycky spí, celou dobu. Nesmí opustit přepravku a jsou zastrčení pod našima nohama a pod sedadlem před námi. Jednou nám letuška nechtěla dovolit dva psi v jedné řadě, ale nevěděla co s náma, tak dělala, že nic nevidí. Dost nám pomohla roztomilost Eduarda. Po výstupu z letadla můžou psi normálně chodit po letišti, doporučuju sebou misku na vodu a případně nějakou kousací kost, kdyby bylo potřeba je na chvíli zabavit i v té přepravce na palubě, ale nikdy jsme to nepotřebovali. Naši psi jsou na přepravky zvyklí a vědí, že se v ní prostě spí. Je dobré to před cestou trénovat doma, nastoupíš sám do tašky, dostaneš dobrotu. Pro vyspělejší trénink doporučuju Crate games od Susan Garrett.

Takže se psem na palubě se to dá v pohodě zvládnout, důležitý je ten booking předem, aby tam ten pes fakt byl. Pak přepravka, čip, očkování a očkovací průkaz. A trénovat předem pobyt v přepravce.

5 komentářů:

  1. To mate super! Nas pes vazi 32 kil a to by ho prevazali asi spolu s kuframi a museli by sme ju asi nadrogovat nejakymi liekmi. Navyse lietame s prestupmi a cele to trva asi tak pol dna, tak neviem ako by som ho nechala v prepravke a bez curania :-( My preto chodime vsade kde sa da autom, hehe.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, moc hezké čtení, také máme pejska a to malého pudla. Ale ještě v letadle náš Denny s námi necestoval. Jinak ho berem všude i na dovolenou, ale jen když jedem autem. Proto jsem také musela pro něj sehnat tašku pro pejsky. Tu jsem koupila na této webové stránce. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Hledám chovatele kokršpanělů, poraďte, kde se dá koupit s rodokmenem, se všemi doklady, očkováním atd. Nejlépe od jiných rodičů, možná někdo potkal dobrou chovatelskou stanici s kokršpaněly.

    OdpovědětVymazat
  4. Musíte si vybrat semeniště, které chovají kokršpaněly již mnoho let, protože toto plemeno vyžaduje určité znalosti a dovednosti pro rozvod. Také musíte vzít v úvahu pouze ověřené semeniště s oficiálními dokumenty a dokumenty pro každé zvíře. Americký kokršpaněl štěně můžete zakoupit v této semeniště, ona je považována za jednu z nejlepších. Rodiče štěňat jsou oceněni na mnoha výstavách.

    OdpovědětVymazat
  5. Koupili jsme štěně francouzského buldočka z chovatelské stanice https://frenchbul.com/cs/. Hned nám bylo řečeno, že se psem nebude možné létat v letadle. Mnoho leteckých společností uvádí malou hmotnost psa. Nebo nabídnou přepravu v zavazadlovém prostoru.

    OdpovědětVymazat