úterý 25. srpna 2015

Jak zabavit dítě v autě

Minulý týden jsme absolvovali dlouhou cestu autem s naším Eduardem. Projeli jsme Španělsko, Francii, Švýcarsko, Německo a Česko. 3400 km s dítětem rok a půl starým. Nebudu vám lhát, měla jsem obavy, jak to zvládnem. Ale bylo to skvělý! Cesta úplně v pohodě, Eda četl knihy, hrál si, kreslil, a když bylo nejhůř, tak hrál hry na tabletu. Tady jsou věci, které se nám osvědčily a které Eduarda bavily:

Knihy básní

Máme rádi knihy a nejradši knihy s básněmi. Edu ještě nebaví příběhy, ale baví ho, když u básniček cvičím a ukazuju a dělám divné zvuky. Taky se mu líbí, když je tam nějaké slovo, které už umí říct. A největší úspěch měl v knížce obrázek hrocha, který kaká. Zkoušela jsem i knihy s odklápecími obrázky, ale to skončilo jako debata o tom, jestli trhat neb netrhat.

Knihy obrázkové




Máme sérii knížek od Rotraut Susanne Bernerové Jaro, Léto, Podzim a Zima (4 knížky) a jsou skvělé. Mají jen 14 stran, ale jsou to ty tvrdé stránky pro malé děti, takže jsou poměrně trvanlivé. Na každé dvojstránce je nějaký výjev ze života prostého lidu - náměstí, nádraží, park atd. A odehrává se tam řada příběhů, třeba děda s babi nakládají dýni, na další stránce ji vezou na vozíku a nakonec ji dovezou na výstavu dýní. Eduarda baví hledat zvířata a dopravní prostředky a má ty knížky moc rád, vydrží si je dlouho prohlížet.

Kreslení a modelína

Chtěla jsem mít na cestu i nějakou tvůrčí zábavu, tak jsem vzala voskovky, sešit a modelínu. Zábava to byla dobrá, i když to dopadlo tak, že nejlepší bylo vkládat voskovky do krabičky a vysypávat ven, stejně tak jako modelínu. Kreslila jsem já a pořád jenom kytky a z modelíny jsem dělala koule, které Eduard házel všude kolem. Ale zábava to byla dobrá.

Hledání v rýži


V rámci příprav na cestu jsem našla hru s poklady v rýži a vyrobila jsem to během půl hodiny těsně před cestou. Do pevnějšího igeliťáku jsem nasypala rýži a různé barevné drobnosti jako korálky, mince, dřevěné a plastové korálky, zvířata, kytky, čísla, mince a tak, co dům (a asijský obchod) dal. Pak jsem ten igeliťák přilepila kobercovou páskou na plsť a bylo to. Není to velká krása, ale mělo to úspěch. Dítě to mačká, přesypává a prstama hledá poklady. Doporučuju dát dovnitř věci, co dítě zajímají, Eda chtěl pořád hledat kytky a ryby.

Tablet

No a když už nezabíralo nic z předchozího, přišel čas na tablet. O hrách a aplikacích, které se nám líbí, jsem už psala, najdete je v tomto článku. Zkoušeli jsme i krátké pohádky, máme pár dílů seriálu Mrňouskové nebo krtka, na chvilku dobrý, ale za chvíli to Eda chtěl mačkat a hrát něco víc akčního. Jsem ráda, že nám ta cesta šla dobře a že čas tabletu přicházel vždycky až ke konci, před zastávkou. Jinak jsme klidně dvě hodiny zvládli bez něj. Nicméně pro případ krize je to skvělá a spolehlivá věc.

Pro starší děti už se dají vymyslet i jiné věci, od čtení příběhů po hry jako hledání pokladů hmatem v pytlíku, hry slovní nebo i tvoření. O tom napíšu příště, až zase vyzkoušíme něco nového.

1 komentář:

  1. Ahoj, náš malý tablet tablet ještě, ale když ho chci na chvíli v autě zabavit. Půjčujeme mu mobil. Aby se neponičil displej na telefonu. Přes internet jsem si pořídila na mobil lPhone tento kryt . Až bude Toník větší tablet mu pořídíme. Krásný den

    OdpovědětVymazat