pátek 12. února 2016

Recenze | boty Livie and Luca


Naše dítě nosí a vždycky nosilo barefoot boty, tedy boty s tenkou podrážkou, měkké a dostatečně široké, v kterých se chodí skoro jako naboso. Jenom chrání nohu před propíchnutím hřebíkem. A před ošklivou městskou špínou. Lesní špína je v pohodě, ale ta městská je fakt ošklivá. Pokud si chcete přečíst článek o obouvání dětí a proč je lepší žádná bota než malá bota nebo tvrdá bota, doporučuji tenhle zde. Je moc dobře napsaný a jsou tam uvedené zdroje, tak to mám ráda. Nebo ještě tenhle článek.

Já pro vás dneska mám recenzi Edových prvních bot, byly to Livie and Luca zebry. Začal je nosit až půl roku po tom, co začal chodit, do té doby měl na ven jen kožené capáčky. Kupovala jsem je z internetu na základě obsáhlého studia různých možností... A byly dobré. Máme ve skříni ještě model Scuttles v oranžové, do kterého teprv Eduard dorůstá.

Livie and Luca Zebra červená vel. 22 resp. 6
vnitřní délka metrem 14 cm (výrobce udává 14,3 cm) šířka asi 6,5 cm

Livie and Luca Scuttles oranžová vel. 25 resp. 9
vnitřní délka metrem 16,4 cm (výrobce udává 16,4 cm) šířka asi 7 cm



Zebry jsou na podrážce Turf (Livie and Luca mají různé typy podrážek, Turf je z nich nejměkčí a nejtenší.) Když přišly, byla jsem z nich poněkud v rozpacích, protože mi připadaly tvrdé. Nové boty jsou vždycky o něco tvrdší, obzvlášť kožené, časem se pak rozchodí a změknou. Nicméně už mi rukama prošlo dost typů dětských barefoot bot a pořád si myslím, že Livie and Luca nejsou tak měkké a ohebné, jako třeba Kidofit nebo Zeazoo. Rozchodily se, podrážka už je měkká a je hezky tenká, je přes ni cítit skoro všechno, ale pořád je ta bota pevnější, než bych si představovala... Je možné, že je to i designem té vrchní části, že kvůli tomu nejsou tak ohebné. A na začátku jim dost pomohlo, když jsem je po večerech mačkala a ohýbala v ruce.



Mají trochu zvednutou špičku, což by boty mít neměly, ale jak je ta podrážka měkká, tak při došlápnutí si sedne dolů. Mě to teda úplně nepřesvědčilo, pořád mi přišla trochu zvednutá. A existují boty, které tu špičku takhle nahoru nemají. Zas je to prý lepší pro boty s větším nadměrkem, že v nich děti tolik nezakopávají, jako kdyby byly rovně, ale nevím. Eduard nezakopává v žádných, i když má větší nadměrek.

Nejlepší na nich je, jak jsou hezky široké. Jsou to asi nejširší dětské barefoot boty, co jsem viděla. A přitom bez problémů drží na noze, dají se dobře stáhnout kolem kotníku. Taky kvalita zpracování je velmi dobrá, materiál kvalitní. Zebrám se teda oloupaly oči, mají odřené čumáky (ale byly to první boty, tak se v nich dost zakopávalo) a na jedné botě vepředu popraskal šev, ta oranžová nit. Ale přežily a vydržely toho hodně. 


Celkově jsem s nima byla spokojená, Edovi se v nich dobře chodilo, jsou to boty kvalitní. Znova bych je ale nevybrala jako první boty, první bota podle mě musí být fakt měkká a fakt ohebná, bez špičky nahoru. Mám pro Edu ještě jedny Livie and Luca ve větším čísle asi tak na jaro, je to stejný typ podrážky, zase jsou trochu tvrdší, ale pro dítě, které už chodí víc než rok a půl už mi připadají v pořádku. Ještě se mi totiž nepodařilo najít ideální botu. Příští týden se tedy podíváme na další značku.





3 komentáře:

  1. syn nosil Fox sirka paradni, ale tez me moc nepresvedcily svoji mekkosti a spicka zustala porad trosku zvedla, Kidofit, Zeazoo a Filii jsou rozhodne mekci a ohybnejsi nez Livie&Luca na Turf podrazce

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, každá bota je z principu kompromis. Má dcera dostala jako první boty L&L model London, neb přišel sychravý podzim a do jinych bot se prostě nevešla - široká noha s vysokým nártem.
    Boty velmi rychle změkly, dcera v nich chodila pěkně a i v psím počasí chodila domů s nohama teplyma a suchyma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, se zimníma nemám zkušenost. Je to pravda, že každá bota je z principu kompromis a žádná není ideální.. :) Tereza

      Vymazat