úterý 29. března 2016

Recenze | Vivobarefoot Gobi

Obarvené Vivobarefoot Gobi
Další z mé výbavy barefoot bot jsou Vivobarefoot Gobi. Mám je asi rok a půl. Jsou kožené a původně měly světle modrotyrkysovou barvu. Jenže to byla taková hrubá kůže, ne lesklá, možná je to broušená kůže (nevím přesně, jak se jmenují typy kůže.) No a v té světlé barvě byla naprosto neudržitelná v čistém stavu. Pořád na tom byly fleky, otisky dětských bot, psích tlap nebo pneumatik odrážedla. Nešlo mi to vůbec umýt, vyzkoušela jsem hodně metod, ale vůbec to nešlo dolů. V jednom z pokusů jsem je dokonce vzala žlučovým mýdlem. Můžu doporučit tohle rozhodně nedělat. Špína zůstala a původní barva bot vybledla o několik stupňů. Asi by bývalo pomohlo je jako nové hned něčím naipregnovat nebo natřít, nevím.





No a tak jsem je obarvila. Máme pod barákem skvělý obchod, kde mají skoro všechno, zpracovávají kůži a dělají spoustu dalších věcí a mají právě i barvy na kůži. Koupila jsem si tmavě šedou, i když zpětně si myslím, že jsem mohla vybrat o odstín světlejší. Ale nevadí, žádné stopy už na nich nejsou vidět, takže účel splněn. V balení je lahvička a malá molitanová houbička. Trochu barvy se nalije na houbičku a tou se nanáší na botu. Prý je lepší udělat dvě tenší vrstvy než jednu tlustou. Já jsem udělala jenom jednu, protože už jsem je potřebovala nosit, ale některá místa nejsou dobře krytá a připadá mi, že někde se ta barva i trochu odřela. Takže je čeká další nátěr.

Gobi jsou nejširší Viva, které mám. Moje velikost 42 má šířku   cm a délku   cm. Stahují se tkaničkou nahoře až kolem kotníku, a tak mi ze začátku nebyly moc příjemné, byly fakt široké. Ale já jsem se je taky snažila přesvědčit, že je nebudu muset rozvazovat a zavazovat, že bude stačit obouvání lžicí. A taky jsem je nosila bez vložky. Pak jsem vrátila dovnitř vložku (protože mi v nich byla i zima bez té vložky, s ní už ne) a začala jsem je pořádně utahovat a už je to dobrý. Teď už jsou fakt pohodlné a nosím je často.



Mají už ale nějaké vady. Vzadu u paty se začal párat vrchní šev, je tam teď volné, asi 1 cm velké oko. Dost se jim ošoupal ten spodní lem, kde podrážka přechází v kůži, a jak jsem je obarvila, tak to teď ještě víc vynikne. Přemýšlím, že to nějak obarvím, třeba lihovým fixem... A začaly se jim trhat šněrovadla. To se dá samozřejmě vyměnit, ale pochybuju, že seženu tuhle barvu.





Nosím Gobi každý den, jsou pohodlné a praktické. Akorát že se mi úplně nelíběj. Líbí se mi na obrázku a na ostatních lidech, ale ty moje se mi na mně nelíběj. Připadají mi permanentně špinavé a ošoupané. Možná je to mojí špatnou péčí, ale čistit je po každém použití nedokážu. Zkusím je ještě jednou natřít a i tu spodní gumu, snad jim to pomůže. Ale jak ony jsou i takové široké, tak mi na mých úzkých nohách nepřipadají moc hezké a ženské. Jak to tak píšu, jdu s nima něco udělat. Věřím, že to půjde napravit, dám jim ještě šanci.

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    právě jsem se na značku Vivobarefoot koukala na internetu a padly mi do oka boty Vivobarefoot Joy L tmavě hnědé. Nemáte náhodou zkušenost, zdali jsou spíše větší či menší než obvykle člověkem nošená velikost? Já mám nejčastěji velikost 38, ale některé boty mám i ve velikosti 39. Díky moc za sdílení vašich zkušeností nejen s botami :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám se, že Viva Joy hnědé mám taky:) Jsou super! Nikde netlačej tak, jako baleríny, jsou i širší. Bála jsem se, že mi budou moc široký, ale tím šněrováním jsem to stáhla a je to dobrý. Jestli nemáš žádný barefoot boty a normální boty máš 38, tak doporučuju tu 39. Já jsem dřív nosila všechny boty 41 a všechny Viva mám 42 (kromě balerínek Jing jing, které mám 43 a brala bych i větší..:) A ty Joy jsou moc hezký! Tereza

      Vymazat
    2. Díky moc, ano, jednalo by se o moje první barefoot boty. Už dlouho je chci vyzkoušet, chůzi naboso např. po trávě mám moc ráda. A moje staré boty již pomalu dosloužily, což je další podnět pro nákup nových :-). Eva

      Vymazat