středa 9. března 2016

Svršky | Nákupy v sekáči

Dnes se v seriálu Svršků dostáváme k nákupům v sekáči. Miluju sekáče. Tady je mých 10 důvodů:

  1. Nákupem v sekáči nepodporuju velké zlé řetězce.
  2. Zachraňuju kousky, které už jejich majitel nechce.
  3. Šetřím planetu tím, že se nestanou odpadem.
  4. Šetřím peníze.
  5. V charitativních sekáčích jde výtěžek na dobré skutky.
  6. Oblečení je už několikrát prané, takže bez chemikálií z výroby.
  7. Baví mě, že je tam velká rozmanitost modelů.
  8. Každá věc je tam jen jednou.
  9. Je to dobrodružství, co se tam objeví a co najdu tentokrát.
  10. Online sekáče jsou pohodlné, vyhnu se přehrabování.
Etická stránka je jasná. Místo abych kupovala nové věci ze zlých obchodů a podporovala tak jejich další výrobu, koupím si radši věc, která už tu je, která už existuje. A místo aby byla vyhozena na skládku, tak bude bydlet u mě ve skříni a bude dál používaná.

Otázka peněz je taky jasná. Já ušetřím a místo abych sypala peníze do kapsy nejbohatšímu Španělovi, přispívám na dobrou věc. Ať už jsou to charitativní sekáče jako Oxfam nebo Armáda spásy, nebo i normální sekáče, které minimálně zajišťují, že z oblečení nebude zbytečný odpad. Což je úplný protiklad toho španělského pána, který chce, aby jeho oblečení bylo odpadem co nejdřív, aby mohlo být vyměněno za další.

Další věc, kterou jsem si dřív tolik neuvědomovala, jsou roztodivné chemické látky, které nové zlé oblečení obsahuje. Protože se vyrábí v pochybných až děsivých podmínkách a při jeho výrobě se používá spousta chemických látek, které nikdo netestuje. A my si to napuštěné oblečení pak dáme rovnou na holou kůži. Vyprání tomu sice pomůže, ale nemusí odejít všechno. Věci ze sekáče už jsou většinou několikrát prané, a tak jsou z nich ty nedobré věci už vymyté.

A hlavně vám musím říct, že mě to baví. Nejvíc ze všeho mě teď baví jeden španělský online sekáč (odkaz zde.) Každé ráno jsou tam třeba tři tisíce nových kousků a jsou to krásné kousky! Zaručují se za to, že to oblečení bude kvalitní, bez vad, neseprané atd. Vybírají, co přijmou a co ne. Můžete tam poslat i svoje oblečení k prodeji (ale dají vám za něj spíš jen něco symbolického, jako za šaty, co se prodají za 200 Kč, dostanete třeba 20 Kč.) Navíc vrácení je zdarma. Minulý týden jsem tam viděla krásné šaty, pořád na ně myslím, ale byly hned prodané. A to je dobrodružství! Znáte někdo takový online sekáč v Česku?

Tady jsou fotky jedněch šatů, které jsem tam ulovila, jsem z nich nadšená! Možná je to spíš sukně.  A možná se dá nosit i obráceně. Tohle myslím tou originalitou věcí ze sekáče. Další kousky vám ukážu časem, mám s nima další plány.

Zepředu


Značka Cop Copine

Zezadu

5 komentářů:

  1. souhlasím se vším ve všech bodech, miluju sekáče :)

    OdpovědětVymazat
  2. jenom k těm chemickým látkám, věci ze sekáče bývají také chemicky ošetřované (to je ten jejich charakteristický zápach když do sekáče-obchodu vejdeš), ale já vždy a každou věc ze sekáče vyperu takže snad dobrý... a na holky nakupuji v sekáči z 80% všechno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, dobrá připomínka. Asi by to chtělo nějakou chemiskou analýzu, co je horší... Tak až si zřídím domácí laboratoř, vrhnu se na to:)

      Vymazat
  3. Já bych taky lovila,ale odkaz se někde ztratil.Díky ZuzkaD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je tam, díky! Akorát že oni posílají jenom do Španělska, do zaraničí zatím ne... Tereza

      Vymazat