pátek 25. března 2016

Svršky | Oblečení na kojení a Fb skupina

A je to tady, dneska vám prozradím cíl mého seriálu o svršcích. Je to kojení. Eduarda kojím 2 roky a 4 měsíce a ještě nějakou dobu určitě budu a pak snad budou další děti. Takže moje kojící období bude trvat roky. Jsem za to ráda, kojení je skvělý a nedokážu si představit, že to moje dítě nebudu kojit. 

Jde o to, že když kojíte, nemůžete si na sebe vzít cokoliv. Musí to být prsodostupné. Asi každá si dokážete představit, že chodit 10 let v bavlněných tričkách pro kojení není žádná módní pecka. A tak se kojící matka musí naučit rozlišovat oblečení podle toho, v čem to půjde a v čem ne. 

Kojící matky se dělí na dva tábory: zvedačky a stahovačky. Zvedačky, jak již název napovídá, zvedají jakoukoliv vrchní část oblečení, aby se dostaly k prsu. Dobré je nosit pod svrchní vrstvou třeba kojící tílko, takže nemáte holá záda a neukazujete holý pupek. A pak si nahoru můžete vzít jakýkoliv svršek, jenom šaty nejsou pro zvedačky ideální (ale i to jde, pokud si pod to vezmete ještě jedny upnuté kratší šaty.) Zvedací styl však není ideální pro nošení dítěte v šátku nebo nosítku, vyhrnout svetr nahoru není nic snadného a vrátit ho zpátky je skoro nemožné.

Já jsem stahovačka. Preferuji přístup vrchem. Je to mnohem snazší a pohodlnější. Jen na to člověk musí myslet, když vybírá oblečení, nemůžete si vzít jakékoliv tričko, svetr nebo nedejbože rolák. Základní kousky šatníku stahovačky jsou:


  • svetr na knoflíky, pár jich rozepnu a je to venku
  • jakékoliv košile, stejný princip jako u svetrů a většinou pod nima nosím nějaké tílko nebo tričko
  • trička s výstřihem do véčka, dostatečně pružné nebo s dostatečně hlubokým výstřihem
  • většina letních tílek a šatů na ramínka jde taky bez problémů stáhnout


No a tam asi končíme. Dál to není zas tak jednoduché, jak by se zdálo. Například vybrat šaty není žádná sranda. Spousta krásných šatů je prostě prsonepřístupných. A proto je tu tento můj seriál o svršcích vhodných na kojení. Budu sem dávat tipy na hezké věci, v kterých se dá kojit, ale taky jednoduché úpravy, kterými se nevhodné svršky stanou vyhodnými a krásnými. Těším se na to, některé kousky už jsou v procesu přeměny, tak se můžete taky těšit.

Tyhle šaty mám ze sekáče, je to španělská značka Hoss, která šije drahé kousky přímo ve Španělsku. Mají kšandy, které jsou na třech knoflících. Jeden velký, který je vidět dole, a pak dva schované, které se dají snadno odepnout, vrchní díl se odklopí a je to.


Ta věc, co mám v ruce, je ovladač na foťák.
A také jsem na Facebooku založila skupinu Dá se v tom kojit? (odkaz zde) Tam budeme moct sdílet tipy, triky a inspiraci. A taky prodávat a nakupovat oblečení vhodné na kojení z druhé ruky. Takové skupiny ve světě už existují a jsou hodně populární. I matky totiž můžou být hezky oblečené a cítit se dobře. Tak přijďte! (Skupina je uzavřená, příspěvky nebudou vidět pro lidi, které v té skupině nejsou.)

3 komentáře:

  1. Jeeee! Moc děkuji za clanek, konečně někdo řesi kojení více než půlročního dítěte.ja obě kojila dlouho, 26 měsíců první a 34 měsíců druhe. Je fakt, že jsem celou dobu nosila jen elastický trika, hodně nátělník a na něj cokoliv pro snadne rozepnuti. Taky jsem byla stahovačka��.vse jsem doplnila šátkem nebo dutou šálou, jednak aby mi nebyla zima, byla jsem víc zakryta a dite pak netuší okolí. Hezké Velikonoce! Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, melo tam byt nerusi okolí:-)

      Vymazat
    2. A to v Česku je to ještě dobrý, Španělé si myslí, že kojení po 6 měsících už je něco fakt divnýho, mají na to i oficiální termín "prodloužené kojení." Ty jsi kojila hezky dlouho, to je skvělý. A jasně, ten šátek nebo šála je skoro nepostradatelný! :) Díky za komentář. Tereza

      Vymazat