čtvrtek 28. dubna 2016

Autosedačky | Spravné utažení pásů

Jedna ze základních věcí , kterou se u autosedaček musíme naučit, je jak správně utáhnout pásy. Mám pro vás hezké video, kde je jasně vidět postup.

Zaprvé je potřeba pásy utáhnout při každém usazení dítěte do sedačky. Ne že je jenom nandáte a zacvaknete a potom zase sundáte. Při vystupování pásy povolíme a pak rozepneme, při nastupování je zacvakneme a utáhneme.

Titulky videa jsou španělsky, tak si to nejdřív probereme. Na začátku ukazují, jak se utahuje tříbodový pás. Jednoduše se zatáhne a je to. Pokud se dá pás chytit mezi prsty, potřebuje víc utáhnout. U pětibodového pásu však, když uděláte stejný pohyb, tak se neutáhne pořádně ta část okolo nohou, tam zůstane pás volný. Takže je potřeba nejdříve utáhnout pásy kolem nohou, pevně držet a až pak utáhnout utahovacím popruhem.


Tady je ještě jedno video v angličtině, kde to paní vysvětluje. Používá hrudní sponu, která je v USA součástí každé sedačky s pásy, slouží k tomu, aby se dítě nevyvlíkalo z pásů a aby mělo pásy ve správné pozici. Mimo jiné paní taky zmiňuje, že v autosedačce proti směru jízdy má pás začínat NA a nebo trochu POD úrovní ramen. U autosedaček po směru jízdy pás začíná NA nebo trochu NAD úrovní ramen.


Jak to děláte vy? Jak zapínáte a utahujete pásy? A víte, kde začínají pásy vašeho dítěte?

2 komentáře:

  1. Dikx moc za clanek. ja teprve autosedacku vybiram. Je prosim pri vyberu sedacky nejak moznost vybrat treba mene bezpecnou? Resp. premyslim o teto http://www.detske-kocarky.cz/autosedacka-peg-perego-primo-viaggio-sl-2014.html , myslite si, ze je dostatecne bezpecna? Dekuji. Marketa

    OdpovědětVymazat
  2. My s manželem jsem se nakonec rozhodli pro autosedačku coto baby solario a myslím, že jsme neprohloupli. Autosedačka je opravdu kvalitní a pro malého pohodlná, takže tu určitě mohu doporučit.

    OdpovědětVymazat