pátek 13. května 2016

Kojící svršky | DIY úprava šatů na kojení

Mám tu pro vás první ukázku toho, jak normální šaty upravit tak, aby v nich šlo kojit.

Známe to všechny. Někdy se do nějakého kusu oblečení prostě zamilujete. Stalo se to i mě v případě těchto džínových šatů. Na kojení jsou naprosto nevhodné, není tam sebemenší přístup ke zdroji. Nejde nic vytáhnout ani stáhnout. Ale když jsem se do nich zamilovala a navíc byly v Zaře ve slěvě za 6 euro, tak jsem nemohla dělat nic jiného, než vzít je sebou. 



Pak jsem samozřejmě potřebovala vymyslet, jak to teda udělat, aby v nich šlo kojit. Už jsem se totiž viděla, jak někde ve městě vytahuju šaty ke krku, až Eduard spadne na hlavu nebo tak něco a bude potřebovat mlíko na uzdravení. Jistě by to byla zábava.

Takže jsem vzala nůžky a na ramenou jsem je rozstřihla. Chtěla jsem je šetrně rozpárat, ale nešlo by to, stejně bych musela stříhat ten lem. A když byly rozstřižené, tak jsem vymýšlela, co s nima. Nakonec jsme vymyslela patentky a kus starých džínů.



Ze starých džínů ze sekáče jsme ustříhla obdélník 12x10 cm, přeložila jsem ho podél kratšího rozměru lícovou stranou dovnitř a sešila jsem delší okraje k sobě. Vznikl tunel, který jsem otočila, a jeden kraj jsem založila zvenku dovnitř (1 cm) a zvenčí zašila. Mám hezký džínový obdelník o rozměrech 4 x 8 cm na jednom konci otevřený.

Do toho otevřeného konce jsem vložila zadní část šatů a přišila. Přední část šatů jsem olemovala tmavě modrou páskou (Pásku přeloženou podélně na čtyřikrát jsem zašila z rubu na jednom konci, podle šatů jsme si naměřila délku, tam jsem zašila druhý konec pásky, ostřihla okraje a převrátila na líc.) 

A pak už jsem jen přibyla patentky. Chce to trochu vyměřování a nechtěly mi držet na dvojité látce šatů, na obdelníku naštěstí držely, ale doporučuju vyzkoušet předem. A taky nedělejte ten obdélník moc dlouhý, pak se kroutí výstřih, já jsem nakonec ještě zkracovala posunutím patentků na šatech o trochu níž.

Jak upravit normální šaty na kojení. Snadné a účinné.

Co na ně říkáte? Nejsem žádná profesionální švadlenka, ale mám šití ráda, protože tím snadno vyrobíte úplně novou věc. A moje nové šaty se mi moc líbí! Kojící zkouškou prošly a patentky zatím vypadají uživatelsky přívětivě. Mám v plánu další úpravy a přestavby normálního oblečení na kojící, budou tu již brzy. A když budete chtít, přijďte za námi do facebookové skupiny Dá se v tom kojit? - odkaz zde.

2 komentáře:

  1. super šaty a taky nápad, pamatuju si na mě a loveni prsou pod trikem nebo košilí a jak jsem si naivne myslela, že těhotenská podprsenka není nutná :-)

    OdpovědětVymazat