pondělí 21. března 2016

Fallas ve Valencii

Tento týden se ve Valencii konají nevětší místní slavnosti Fallas. Je to velké, barevné a hlučné. Je tu spousta lidí. Přijíždí mraky turistů. A většina normálních obyvatel Valencie odjíždí někam daleko.

Falla [čti faja] neboli obří polystyrenová socha.
Vždycky mají nějaké téma, kterému ale cizinci nemají skoro šanci rozumět.


Kytky jako dary pro Pannu Marii, ke které chodí průvodem všichni Falleři - účastníci.
Panna Marie a její šaty vyskládané z karafiátů, které ji přinesli.
Celá ta slavnost začala v dávných dobách, kdy ve Valencii bylo hodně truhlářů. Ti na jaře vynesli přebytečný nábytek na ulice, vytvořili velké dřevěné haldy a zapálili je. Dneska to vypadá tak, že se na ulicích vyrojí velké, větší až obrovské sochy z polystyrenu a po třech dnech se zapálí a shoří. Hoří normálně na ulicích mezi domy a vypouští hustý černý dým. 

Turisti se jezdí koukat na ty sochy, jedí velmi nezdravé a někdy dost pochybné smažené buňuelos (jako donuty z těsta z dýně smažené na oleji), koukají na průvody nastrojených lidí (ty ženské šaty stojí minimálně 3000 euro), chodí v noci na venkovní diskotéky a ohňostroje.

Mascletá neboli denní ohňostroj. Petardy, pecky a bomby.



Místní lidé se dělí na dva druhy: účastníky a běžné občany. Účastníci jsou šťastní, veselí, opilí, oslavují a tancují do noci, do rána, do večera, bez přestávky. A hlavně jsou hluční, hodně a pořád. Nejhorší ze všeho jsou ty petardy. Jejich děti totiž zapalují a hází petardy kdykoliv a kdekoliv. Na ulici i na dětských hřištích. Říkám jim pyroděti. Pyroděti nosí na krku dřevěnou krabici plnou roztodivných petard, v ruce mají zápalnou šňůru, aby nemusely manipulovat se sirkama nebo zapalovačem, protože to by bylo nebezpečné, že. A rozhazují kolem sebe ty doutnající bomby jednu za druhou bez ohledu na cokoliv nebo kohokoliv. Takže běžná procházka se psy a dítětem se mění v běh minovým polem, kdy se snažíte vyváznout bez poškození bubínků a bez mokrých trenek. 

My běžní občané tedy trpíme. Za prvé ty petardy, za druhé miliony lidí (Valencie má asi milion obyvatel a na Fallas tu prý bývá až 3 miliony lidí) a za třetí prostě nic nefunguje tak jako normálně.  Tak jo, jsou tu i dobré věci. Třeba jak chodí průvody nastrojených žen a mužů s kapelama, saxofony, klarinety, trubky a bubny. Nebo rozsvěcení světel v osvětlených ulicích, kde všechno bliká do hudby. Nebo Mascletá, což je denní ohňostroj bez světel, jsou to jen petardy a rány a bomby, všechno děsně nahlas. Ale tohle všechno za přítomnosti davů lidí. Musíte se prodírat mezi lidma, všichni namačkaní, každý jde jiným směrem a všichni tam potřebujou za každou cenu. A samozřejmě ty petardy všude, kde je jen o trochu volněji, aby se dala otevřít pyrokrabička.

Světelný tunel, který se v určitý čas rozsvěcí a bliká do hudby.


Falla s osvětlením.

Dětská Falla je u každé velké Fally.


Pokud někdo budete uvažovat, že byste jeli do Valencie podívat se na Fallas, jeďte jen pokud je vám 18-25 let a neděsí vás mraky lidí. Opijete se už ráno a pak to bude asi zábava. Jet sem s dětma může jedině blázen, jestli teda nemáte doma pyroděti. Pro ostatní - je to obrovská sláva, ta atmosféra se nedá jinde zažít, je to i krása. Ale má to i svoje stinné stránky.


3 komentáře:

  1. Super fotky já tam jedu přístí týden tak čerpám inspiraci. Zatím pa Deka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ráda čtu tvé články o cestování. Máme zajištěný zájezd do Španělska letecky. Odlétáme z Prahy. Jelikož nemá kdo nás odvézt na letiště, musíme jet na svým autem. Teď řešíme vhodné parkování. Na netu tady našla parkoviště,kde bychom eventuálně mohli auto nechat. Jenomže nemáme tímto způsobem parkování zkušenost. Máte někdo? Děkuji. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zajímavý článek i fotky. Letos měli tu čest navštívit tyto slavnosti ve Valencii. Bylo to nádhera. Dokonce jsme tak ochutnali ty jejich speciality i dobré španělské víno. Rádi bychom tam jeli příští rok. Abychom si trochu připomněli slunné Španělsko, ty španělské speciality jsme objevili i objednali zde na tomto e-shopu. Přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat