úterý 26. dubna 2016

Španělsko | Líbání

Mám tu nový seriál. Za chvíli se budeme stěhovat ze Španělska pryč. Strávili jsme tu skoro pět let, a tak se s vámi podělím o některé postřehy. O věci, které poznáte jenom když tu žijete. Když jste jedním z nich, začlenění do běžného života... A začneme líbáním.

Fotky jsou z našeho oblíbeného parku Puerta del Mar ve Valencii. Je tam takhle obří fíkus.

Teda ne přímo líbáním ve francouzském stylu, ale pusinkováním. Mlask mlask. Španělé se zdraví dvěma pusami na tváře, nejdřív na pravou a potom na levou. Například Italové to dělají naopak, první pusa je na levou, takže když prijede Ital do Španělska, často dochází k pusám na pusu nebo ke srážkám nosy a tak. Osobní zkušenost.

Pusy si dávají ženy s ženami a muži s ženami. Muži s muži si podávají ruce, pokud to nejsou fakt dobří kamarádi, kteří se rádi pusinkují. Je to normální věc, všichni jsou na to připravení a všichni to očekávají. Když vás někdo představí svému kamarádovi, když se sejdete s kamarády, s rodinou, se šéfem a tak. 



O čem ale skutečně chci napsat, že tohle pusinkování se tu vyžaduje i po dětech a to ještě ve větším kalibru. "Jo ty chceš podat pití? Tady to máš, ale nejdřív besito! Pusu!" Jako chápete to? To je normální sexuální obtěžování, ale pro ně je to úplně normální věc. Příklad ze života: Každé ráno chodíme na procházku se psama a tak dvakrát týdně se stavujeme v pekárně pro chleba. Eduard dostane rohlík zadarmo, už mu ho paní podává, ale na poslední chvíli ucukne a řekne "Besito!" A vyžaduje pusu na tvář. 

Většinou stačí říct, že my to tak neděláme. Nebo že pusy se nevyžadují, pusy se dávají, když někdo chce sám od sebe. Ale je to hrozně nepříjemný, že to vůbec chtěj! (Do pekárny už skoro nechodíme, měla jsem to paní říct už poprvé, když to po něm chtěla.) Když byl Eduard malé miminko a nosila jsem ho v šátku, chtěli mi ho taky pusinkovat! Nejednou jsem strkala ruku mezi rty důchodkyně a hlavu mého dítěte. 

Mezi uvědomělými rodiči se začíná šířit informace, že to není úplně oukej. Že to ty děti učí vyhovět přáním cizího dospělého, když chce fyzický kontakt a to dítě nechce. Že fyzický kontakt není žádná povinnost a dítě má právo dělat se svým tělem jen to, co chce. A ne to, co chce jakýkoliv cizí dospělý. Vždyť je to nebezpečný pro jejich budoucí život. Taky se tu hodně mluví o sexuálním obtěžování, hodně se hlídají učitelky a učitelé ve školách. Možná to spolu souvisí...



Rada do života: Trénujte doma pusu nejdřív na pravou tvář, pak na levou. Bez podání ruky, ruku můžete dát druhé osobě na rameno. A nenuťte děti do pusinek za něco. A hlídejte si svoje děti, ať je ve Španělsku nepusinkují cizí lidé. (To píšu s nadsázkou, doufám že to chápete a nebudete odhánět španělské babičky, které se k vašemu dítěti přiblíží na víc než 5 metrů. Většina jich je neškodných. Není to země plná sexuálních deviantů.)


2 komentáře: