středa 4. května 2016

Španělsko | Jídlo a čas

Pokračujeme v seriálu ze španělského života. Jistě jste už slyšeli, jak jsou Španělé v pohodě, nic neřešej, berou všechno tak, jak to plyne. Když žijete jinde než na plážové promenádě, není to tak poznat.

Rozhodně jsou otevřenější než lidé v Česku, na ulicích si povídají i s cizíma lidma, po dětech jdou jako diví, dokonce mladí kluci komentujou, jak je to dítě blonďatý a jak má modrý oči. Sousedi si povídaj, prodavačky si s vámi povídaj, lidi se psama, lidi s dětma, bez dětí, všichni. Často dostanete rady do života zcela zdarma a zcela bez vyžádání. Hlavně ohledně dětí jsou tu experti na každém rohu. Nicméně přes veškerou svoji komunikativnost a pohodu jsou Španělé děsně konzervativní. Hlavně co se týká jídla a času. Některé věci se prostě nemění. Nikdy.

Článek o jídle prokládám Edovou etudou se rtěnkou.

Rozvrh hodin na jídlo je následující: snídaně po probuzení, dopolední svačina v 11, oběd ve dvě, spaní do pěti, svačina v šest, večeřě v deset. To jsou naprosto pevné časy a pro všechny. Restaurace mají otevřeno 13:30-16:00 a pak od osmi do půlnoci, mezitím mají zavřeno buď celé restaurace nebo minimálně kuchyň. Takže když dostanete hlad v pět, jste namydlený, protože prostě všichni kuchaři v celý zemi zrovna spěj.

Tady to vypadalo, že ji sežere.

Taky druhy jídla jsou tu pořád stejný, většina restaurací se španělskou kuchyní má úplně stejnou nabídku. Smažené brambory, smažené sepiové kroužky, šunku a sýr. A pak jsou také jídla rozdělené na ty, které se jedí jenom v létě a jenom v zimě. Například v zimě se jí vývar, v jednom hrnci se vaří 5 druhů masa, zelenina, cizrna, brambor jí se to pak týden jako maso s bramborem, jako polívka, jako zelenina třeba s těstovinama a zbytky se namelou a zmaží se z nich koule. Skvělé jídlo na celý týden. Ale nikoho by ani nenapadlo tohle vařit v létě. Na jaře zmizí z obchodů směs masa na vývar a nahradí ji směs masa do rýže. 

Po jídle povinně přichází káva a dezert. Když si můj drahý český manžel objedná po tom, co dojeld jídlo, ještě jedno pivo, všichni na něj koukaj, jako by spadl z višně. Barbarství! A po obědě se jde na gintonic, ne jakýkoliv drink, ale gintonic. A tak to funguje i po večeři, včetně té kávy, třeba o půlnoci. A pak prý jdou na ten gintonic a potom na diskotéku, která začíná v pět. Jako fakt. V takovou hodinu by mě tam nikdo nedostal. Já ráda spím.

Jídlo pro děti je kapitola sama pro sebe. Tak třeba ještě předtím, než dětem narostou zuby, dostávají už ke svačině sušenky, takové ty suché sušenky bez náplně. Když jsme tu kolegyním matkám říkala, že mi to připadá divný, vůbec nechápaly, co to plácám, a to včetně biomatek. Do dvou let věku se to změní na čipsy, na nich taky není nic špatného, vždyť brambory jsou přece zelenina. Taky párek je tu považován za ideální jídlo pro děti. Když ono jim to tak chutná! 

Dobře to dopadlo. Rtěnka se rozpadla a Eda šel do vany.

No nic. Všechny tyto jídelní výstřelky jsou však vyváženy tím, že láhev dobrého vína stojí dvě eura. To pak člověk sní v podstatě cokoliv, když se to dá tak důkladně spláchnout. A děti pijí běžně jenom vodu, to je taky šlechtí. 


Žádné komentáře:

Okomentovat