středa 20. ledna 2016

Autosedačka s větším rozsahem ano nebo ne?

Jedna čtenářka mě svým dotazem přiměla k zamyšlení (díky!) a k napsání mého pohledu na autosedačky s větším rozsahem. Jde o sedačky kategorií 0 - 18 kg nebo 9 - 36 kg. Říká se, že tyto autosedačky jsou špatné, protože malé děti v nich mají moc místa kolem sebe a naopak větší děti už se do nich nevejdou.

Říká se to. Kdo to říká? Kromě matek z internetu jsou to prodejci autosedaček, nebudu tu polemizovat nad jejich finančními zájmy, nemyslím si, že by to tvrdili jen kvůli jednoduché matematice, že dvě až tři prodané autosedačky jsou více než jedna. Věřím, že mají nějaké vzdělání a že jsou přesvědčení, že to tak je. Ale napíšu vám můj pohled na věc.

Dítě 0-9 kg 


Myslím si, že to nejde říct takhle obecně, že jsou tyto autosedačky horší. Pokud jde o autosedačky kategorie 0-18 kg, většina z nich není vhodná od narození, ale až od 6 měsíců přibližně. Když je vhodná od narození, má sedačka novorozeneckou vložku, protože v anatomii novorozence a půlročního dítěte je poměrně velký rozdíl, ze začátku se miminka vyvíjí a rostou rychle. V přehledu autosedaček proti směru jízdy je vždycky uvedené, jestli je vhodná už od narození, jestli má novorozeneckou vložku v ceně nebo je jí potřeba dokoupit.

Otázkou je, jestli pro novorozence radši zvolit vajíčko nebo autosedačku 0-18 kg s novorozeneckou vložkou. Musí být ta novorozenecká vložka kvalitní a dobře vymyšlená, aby opravdu držela to malé miminko tak, jak potřebuje, ve stejné poloze jako ve vajíčku. Vajíčko může být někdy pohodlnější pro rodiče, můžete snadno vyndat miminko i s autosedačkou. Ale vajíčko není kočárek ani křesílko ani houpačka ani postýlka a mělo by se používat opravdu jenom jako autosedačka. (Chystám článek zvlášť o vajíčkách.) Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nám vajíčko nikdy nechybělo, malé miminko se dalo přendat spící z autosedačky do kočárku nebo do šátku a větší miminko se nám stejně vždycky vzbudilo, když jsme vypli motor.

Klippan Kiss 2 s novorozeneckou vložkou, kterou jde vyndat a přenášet stejně jako vajíčko.

Dítě 9-18 kg


Už všichni víme, že autosedačky proti směru jízdy jsou mnohem bezpečnější než po směru a to minimálně do čtyř let. Když teda chcete koupit protisměrnou sedačku pro dítě od 9 do 18 kg, vybíráte v kategorii 0-18 kg, protože všechny tyto sedačky zasahují i do rozsahu 0-9 kg. V podstatě by měly mít označení třeba 6-18 kg, ty co nejsou vhodné pro novorozence.

Autosedačky 9-25 kg

Existuje pár sedaček v kategorii 9-25 kg, které jsou proti směru jízdy. Tyto sedačky už nejsou s isofixem, protože isofix je pouze do 18 kg. Ten větší rozsah je na nich poznat, jsou širší než sedačky 0-18 kg a také nejdou tolik sklopit do ležící polohy. Je to například Britax Max Way a BeSafe Izi Plus (která je oficiálně 0-25 kg, ale je až od půl roku minimálně, zatím jsem ji neviděla naživo, tak nevím, jak malé dítě reálně zvládne.)

BeSafe Izi Plus

Britax Max Way

Autosedačky 9-36 kg


U autosedaček s rozsahem 9-36 kg je jasné, že mezi dětmi, které váží 9 kg nebo 36 kg je velký velikostní rozdíl. Aby všechny tyto velikosti zvládla jedna autosedačka, musí na to být nějak vybavená. Některé mají zmenšovací vložky pro menší děti a tam je pak dítě pevně a bezpečně připoutané. 

Nicméně základním požadavkem zůstává, aby dítě jezdilo v protisměru minimálně do 18 kg (i když ta váha je u dětí taková špatná míra, tak já radši píšu do čtyř let), a autosedačku s rozsahem 9-36 kg, která by toto splňovala znám jenom jednu, a to Klippan Triofix, která se od 18 kg už instaluje po směru jízdy. 

Klippan Triofix


Můj závěr


Autosedačky s rozsahem 0-18 kg, které jsou proti směru jízdy, jsou bezpečné a není důvod se jim vyhýbat. Klidně bych ji zvolila i pro novorozence, pokud má dobrou novorozeneckou vložku. Autosedačku s rozsahem 9-36 kg jedině takovou, které umožňuje cestování proti směru jízdy aspoň do 18 kg. 

3 komentáře:

  1. Velice mne zaujaly články o autosedačkách. V květnu čekáme první mimi a tak hledám vhodnou autosedačku. Po přečtení informací na tomto webu nevím, zda zvolit vajíčko nebo jít do sedačky 0-18kg. Plánujeme více dětí, takže vajíčko bychom užili i na ně. Navíc pro vajíčko mluví i to, že momentálně nemáme příliš financí. Jinak by se mi moc líbila Klippan Kiss 2. Chci se zeptat, jestli existuje i nějaké dostatečně bezpečné vajíčko. Měla jsem na základě dTestu vyhlídnuté Recardo Privia, ale po přečtení článků jsem na pochybách. Uvítám i jakékoli podněty a argumenty pro autosedačky s větším rozsahem. Díky Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj:) já osobně bych kupovala autosedačku 0-18 kg, která půjde už od narození, to nejde u všech, ale třeba právě Klippan Kiss 2 je i jako vajíčko, dá se i přenášet, psala jsem o něm zvlášť článek. Já bych teď vybrala rávě Klippan Kiss 2. A zkusila bych na něj nějak šetřit, každý měsíc dát něco na stranu, zeptat se rodiny, jestli vám nechtějí připspět jako dárek pro miminko... Vajíčka jsou bezpečná hlavně tím, že jsou proti směru jízdy. Tam bych asi vybírala podle dtestu a nebo ještě líp v obchodě, kde je uvídíte, jaký mají sklon, jakou v tom bude mít miminko polohu atd. Tereza

      Vymazat
  2. Dobry den, byl sem se na Klippan Kiss 2 podivat osobne a zarazila me vrchni cast - bocnice hlavy - ta se vicemene volne pohybuje nahoru a dolu a nema to zadnou aretaci. Nebo ze by to byl umysl - to se mi nechce verit - mate to take tak ?

    OdpovědětVymazat