pondělí 11. ledna 2016

Recenze autosedačky | Cybex Sirona

Jako první recenzi píšu o autosedačce Cybex Sirona, protože tu máme my. Kupovali jsme ji před dvěma lety, používáme ji už od narození syna až do teď, kdy mu jsou dva roky, a ještě nám nějakou dobu určitě vydrží. Nenechte se zmást výrazem dítěte na fotkách, to není naštvanost ani nic horšího, on jenom hodně a usilovně přemýšlí... Určitě.





Základní body:


  • kategorie: 0-18 kg
  • směr: PROTI i PO směru jízdy (po směru s pultíkem)
  • upevnění: Isofix
  • od narození: ano s dokoupenou novorozeneckou vložkou
  • Plus test: NE (žádná sedačka, která může být i po směru, Plus testem neprojde)
  • cena: 9080 Kč + 999 Kč novorozenecká vložka
  • vlastnosti: je otočná o 360° pro snadný nástup a výstup


Rozměry:


  • minimální hloubka od sedadla: 75 cm
  • maximální hloubka od sedadla: 77 cm
  • maximální výška zádové opěrky: 50 cm
  • šířka sedadla: 28 cm
  • hloubka sedadla: 30 cm
  • šířka vrchní části: 44 cm
  • hmotnost: 15 kg (udaná výrobcem)


Plusy:


Jde používat už od narození, takže není potřeba kupovat vajíčko. To, že miminko nevyndáte i s autosedačkou ven, nevidím jako mínus, spíš naopak. Vajíčka jsou autosedačky, ne houpačky a ne kočárky. Je to jen pro pohodlnost rodičů, ale my jsme nikdy neměli problém to naše mimino vyndat a přendat do kočárku, když byl maličký, tak se nevzbudil. O vajíčkách bude zvláštní článek.


Je otočná. Ano, to je taky jen o pohodlnosti pro rodiče, ale jsem ráda, že to ta naše sedačka má. Nastupování i vystupování je jednoduché, dítě jde dobře připoutat. Jen je potřeba sedačku nejdřív posadit do maximálního sedu a pak až otočit, takže spící dítě stejně vyndáváme bez otočení (ale spící dítě jsme vyndávali asi tak do 10 měsíců, pak už se budil, jakmile jsme zaparkovali.)

Má systém lineární ochrany proti bočnímu nárazu. Takové dvě uši, co se vysunou, a v případě nárazu jsou prvním bodem dotyku s autosedačkou. Sytém je patentovaný, takže se mi nikde nepodařilo najít, jak to vlastně funguje. Zjistím to.

Jde snadno sklopit do dostatečného úhlu, spí se tam dobře menším i větším dětem. Ano, vejdou se jim tam i nohy. (Rozdíl mezi polohami v leže a v sedě není na fotkách moc poznat, protože sedačka se nesklápí, ale klouže po základně, a jelikož je z venku kulatá, tak to není moc vidět.)

Poloha nejvíce vzpřímená. Ta stříbrná páčka nahoře je onen system lineární ochrany.

Poloha nejvíce v leže, nohy skrčené.

Poloha nejvíce v leže, nohy natažené.

Je výhodou i to, že jde dát proti směru s pultíkem. Ale to je spíš jen útěcha pro rodiče, když kupují tak drahou autosedačku, že kdyby to dítě nechtělo být proti směru, tak se dá otočit. Nebojte se, to dítě to v protisměru opravdu zvládne. 

Je hezká. To samozřejmě nemá žádný vliv na bezpečnost. Ale je to pravda. A vyhrála cenu Red Dot Design. 

Mínusy:


Myslím si, že je poněkud menších rozměrů a že nevydrží tak dlouho, jako jiné autosedačky. Ale to budu moct potvrdit, až je všechny poměříme a vyzkoušíme.

Dítě 2 roky, 12 kg a 85 cm. Poloha hlavové opěrky nejvyšší možná.

Novorozenecká vložka se musí dokoupit. Mohla by být součástí sedačky, aby to lidi nesvádělo dávat tam mini mimina jen tak.

Dítě v ní nesedí moc vysoko, v některých autosedačkách je dítě výše a líp vidí jak bokem z okna, tak dozadu přes kufr. V našem autě by však nevidělo bokem z žádné sedačky, takže pro nás je v tom hlavně poučení, že až budem někdy kupovat auto, budeme chtít vyšší boční okýnka, ne jako ty naše, co se zužují a zužují.



Otáčení jde někdy trochu těžko, musím pak najít přesně tu polohu, kde to jde otočit, a zabrat docela silou. Ze začátku šlo všechno hladce, je možné, že se nám tam dostaly drobky nebo něco podobného.

Ležící.

Ležící.

Sedící.


Závěr:


My jsme s touto autosedačkou spokojeni. Kupovali jsme ji s tím, že kdyby dítě nechtělo být proti směru, půjde dát i po směru. Dneska už to pro mě není důležité, mám víc informací, vím, že to proti směru prostě jde. Ale chápu, že je to pro některé rodiče je jako pojistka. Otáčení je užitečné a pohodlné, i když někdy nás trochu zlobí (hlavně mého drahého, všimli jste si, že chlapům obecně dělá problémy manipulace s autosedačkama?) Kdybych teď kupovala autosedačku, asi bych víc prozkoumala reálné rozměry a velikost, jak dlouho dítěti opravdu vydrží, i když jsou ve stejné kategorii.





Žádné komentáře:

Okomentovat