pátek 29. ledna 2016

Výlet | Mini vlak


Minulou neděli jsme vyrazili do vesnice Riba Roja těsně za Valencií na miniaturní vlak. V místním městském parku mají asi 600 m dlouhou dráhu a už 25 let tam spolek vlakových nadšenců provozuje mini vlak. Nastupuje se na nádraží, koleje vedou přes mosty, kolem jezírek, depa s točnou a nakonec i skrz tunel! Největším pokladem je ale parní lokomotiva, do které se hází tři uhlíky a ona opravdu čoudí a vypouští páru. A je krásná.

Naše dítě je taky vlakový nadšenec. Asi největší ze všech, co tam byli. Jezdili jsme furt dokola, koupit jízdenku, nastoupit, projet, vystoupit a znova. Naštěstí jízdenky stály 1 euro dítě a 2 eura dospělí, tak jsme tam nenechali milión, a navíc ty peníze jdou jenom do těch vláčků... Hlavní naše štěstí bylo v tom, že ten vlak měl otevřeno jenom hodinu, protože jinak bychom tam asi jezdili dodnes. Když jsem šla Edovi ukázat, že už má pokladna zavřeno a že už nemůžeme jet, tak nás paní výpravčí vzala do posledního vlaku zadarmo, že si to prý Eduard zaslouží...

Nadšení jsme byli všichni tři! Ještě, že máme to dítě a můžeme dělat takovéhle věci, bez dítěte bychom tam určitě neprojezdili celé dopoledne.





Znáte takové mini vlaky v Česku? Já jsme hledala na internetu, zdá se, že se jim říká zahradní železnice, a našla jsem tyto:



Pokud znáte další podobné železnice, napište mi do komentářů, ráda je přidám sem i na náš seznam toho, co musíme navštívit.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    u našich v Chocni bývá každý rok na zámku mašinka Síčovy drobné železnice: http://www.sicova-drobna-zeleznice.cz/index.php. Nebývá tedy jen v Chocni, ale i na mnoha jiných místech. Pak existuje kniha https://www.kosmas.cz/knihy/175219/kam-za-vlaky-a-vlacky/, kde určitě najdete spoustu dalších tipů. Určitě lze doporučit k návštěve muzeum ČD v Lužné u Rakovníka (http://www.cdmuzeum.cz/), kde je k vidění velké množství lokomotiv i vagonů, jezdí tam i malá mašinka vozící děti po okruhu a občerstvení je možné zakoupit ve starém jídelním voze :-). Jo a ještě mne napadá, že v Praze na Slovanském ostrově jezdí vláček Český lvíček. Přeju hezký výlet za vláčky, ať už to bude kamkoliv :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a za tipy!! Píšu si je a tu knížku určitě pořídíme, to by mě vůbec nenapadlo, že taková knížka existuje:) Tereza

      Vymazat